Informatie Oeganda

Het citaat van Winston Churchill “De Parel van Afrika” over Oeganda is zonder twijfel van toepassing op dit zeer gevarieerde land met talloze landschappen, een geweldig rijke fauna en een eigen cultuur. Reizigers zullen enorm genieten van alle wilde dieren die in Oeganda voorkomen, van de prachtige landschappen en vooral van de rust en ruimte. Want Oeganda is nog niet ontdekt door het massatoerisme, waardoor je het authentieke Afrika-gevoel ervaart. En bovenal zal elke bezoeker zich warm onthaald voelen door de gastvrijheid van de bevolking en de grote glimlach van de locals.

De temperaturen kunnen per regio verschillen maar in dit overwegend tropische land is het vaak aangenaam en de verschillende meren en rivieren zorgen voor natuurlijke afkoeling. Oeganda is niet zomaar een parel, het is de stralendste parel die je kunt vinden. Het ontdekken van een Afrikaanse cultuur is een inspirerende aangelegenheid. Je kunt een authentiek dorp bezoeken en de gewoontes en gebruiken van de inwoners bestuderen. In elke regio hebben de inwoners andere tradities maar de dansen, zangen en feesten zijn overal een geweldige belevenis.

De kleuren van de Oegandese vlag betekenen het volgende:

  • Zwart:De kleur van het volk van Oeganda en van Afrika;
  • Geel: De kleur van zonneschijn en de savanne;
  • Rood: Vertegenwoordigt broederschap, omdat iedereen rood bloed in zijn aderen heeft, ongeacht ras of religie;
  • Kraanvogel: Nationaal symbool van Oeganda.

Feiten
Oeganda is een Afrikaanse Republiek met een centrale ligging in het oosten van het continent. Met een oppervlakte van 240.000 km² is Oeganda 7 keer zo groot als Nederland. Oeganda wordt volledig omringd door de Democratische Republiek Congo, Kenia, Rwanda, Soedan en Tanzania en ligt op de evenaar. Hoofdstad van Oeganda is Kampala. De tweede grote stad is Entebbe, gelegen aan het Victoriameer. Hier bevindt zich het internationale vliegveld. Vroeger zetelde de regering van Oeganda in Entebbe, tegenwoordig is deze echter gezeteld in Kampala.En er wonen ruim 30 miljoen Oegandezen.`God saves us all`, is één van de vele slogans die je in Oeganda tegenkomt op bussen en taxibusjes. De Oegandezen zijn zéér gelovig. God speelt hier altijd een rol. Naast christenen (66%) kent Oeganda ook 16% moslims en 18% inheemse godsdiensten. Christenen en moslims lopen in Oeganda hand in hand over straat. Er zijn geen religieuze spanningen.Oeganda is cultureel gezien een mengelmoes. In Oeganda worden meer dan 30 verschillende oorspronkelijke talen gesproken welke terug te vinden zijn in de Oegandese kunst, muziek en dans.

Kampala, de hoofdstad van Uganda, telt ruim 1,2 miljoen inwoners. De straten van Kampala puilen uit van boda-boda brommertjes, taxibusjes, auto’s en vrachtwagens. Hier geldt het recht van de sterkste: wie het hardst toetert krijgt voorrang.

Klimaat
Oeganda heeft een tropisch klimaat met een gemiddelde temperatuur tussen de 20 en 27 graden. `s Nachts koelt het lekker af tot ongeveer zestien graden. De regenseizoenen zijn in oktober, november en van maart tot en met mei.

Natuur
Oeganda is een erg groen land, vandaar dat het ook bekend staat als ‘de groene parel van Afrika’. Er zijn diverse nationale parken die tot wel 4000 km² groot zijn. Hier kunnen bezoekers genieten van natuur, watervallen en een grote verscheidenheid aan wilde dieren zoals olifanten, nijlpaarden, giraffes, wilde vogels en natuurlijk de beroemde chimpansees en berggorilla’s. Daarnaast heeft het land een rijkdom aan moerassen, regenwouden, savannes en zelfs bergen met besneeuwde toppen in het westen van het land, die een deel van de bevolking van vers drinkwater voorzien.

Geschiedenis
Vanaf eind 19eeeuw viel Oeganda onder Brits bestuur, wat begin 20steeeuw een klassieke koloniale economie opleverde; koffie, katoen en diverse gewassen voor lokale consumptie. Sinds 1962 is Oeganda onafhankelijk van Groot-Brittannië. Deze onafhankelijkheid werd tot heden gevolgd door 8 (soms zeer gewelddadige) regeringswisselingen en militaire coups.
Oeganda is tegenwoordig staatkundig verdeeld in 77 districten, verspreid over 4 geografische regio’s. Elk district is verder verdeeld in subdistricten (counties en subcounties), gemeentes (parishes) en dorpen.

Huidige situatie
Oeganda werd door Winston Churchill ooit uitgeroepen tot de parel van Afrika. Maar door de dictatuur van Idi Amin verviel het land in verval. Sinds 1986 wordt het land regeert door president Museveni. Hij is nog steeds aan de macht. De laatste 15 jaar maakt Oeganda een flinke economische groei door. En ook het toerisme wordt een steeds belangrijkere inkomstenbron. 
Oeganda is een veilig land, zeker in vergelijking met de omringende landen Congo, Zuid Soudan en Kenia. Zo staat Kampala bekend als één van de veiligere steden binnen Afrika.

Menu