Lake Mburo National Park

Gelegen in het zuidoosten van Uganda en op ongeveer 3 uur rijden van Kampala, ligt het savannepark Lake Mburo National Park. Hoewel kleiner dan de savanneparken Kidepo Valley National Park, Murchison Falls National Park en Queen Elizabeth National Park heeft dit park een dier binnen haar grenzen dat verder nergens in Uganda voorkomt: de impala.

Het in 1983 gestichte nationale park is 370 km2 groot en ligt op een hoogte van 1.220 – 1.828 m boven zeeniveau. Het unieke van het park vormt de aanwezigheid van 13 meren waarvan er zich 5 in het park bevinden. Deze meren worden gevoed door de Rwizirivier en zijn met elkaar verbonden door moerassen. Sommige van deze moerassen bestaan alleen in de regentijd.

Landschappen

Lake Mburo NP bestaat uit dichtbegroeide gebieden met veel acacia’s en struiken. Een deel van het park bestaat uit savanne, doorsneden door rotskammen en beboste kloven. Rond de 5 meren in het park bevinden zich papyrusmoerassen en oeverbossen. Ten westen van Lake Mburo bevindt zich het Rubanga Forest, een stuk oorspronkelijk oerwoud met een nog intacte boomlaag (vegetatielaag bestaande uit de kruinen van bomen).

De zoogdieren

Lake Mburo NP heeft geen olifanten binnen haar grenzen. Dit verklaart het feit dat een deel van het nationale park zo dicht begroeid is met verschillende acaciasoorten en struiken. In gebieden met olifanten wordt het landschap voortdurend veranderd door olifanten die de vegetatie vernielen door bomen en struiken te ontwortelen en (deels) op te eten.

Lake Mburo NP is het enige nationale park in Uganda waar impala’s leven, ranke antilopen die in de verte wel wat op Ugandese kobs lijken, maar slanker en kleiner zijn en dunnere en langere liervormige horens hebben. Vooral de oudere bokken kunnen imposante ‘lieren’ hebben.

Een ander dier dat maar zelden te zien is in de nationale parken van Uganda is de Burchell zebra of steppezebra. Naast Lake Mburo NP, vind je deze paardachtige alleen in Kidepo Valley NP en Pian Upe WR (in zeer klein aantal).

Een derde dier dat schaars in Uganda voorkomt, maar wel te zien is in Lake Mburo NP is de elandantilope, de op één na grootste antilopensoort van Afrika – de grootste antilopensoort is de reuzenelandantilope.

Meer algemene zoogdieren zijn nijlpaard, wrattenzwijn, kafferbuffel, defassa waterbok, bosbok, oribi, bohorrietbok, gewone duiker en topi.

De primaten zijn wat ondervertegenwoordigd, zeker in relatie tot de andere nationale parken. In Lake Mburo NP kan je alleen groene baviaan en groene meerkat tegenkomen. ’s Nachts heb je kans op de Senegalgalago, een halfaap.

Van de grote roofdieren zijn luipaard, gestreepte jakhals en gevlekte hyena aanwezig, zij het in klein aantal. De leeuw maakte zijn rentree in 2008 en leeft inmiddels weer in een klein aantal in Lake Mburo NP.  Men vermoedt dat ze afkomstig zijn uit Akagera NP in Rwanda.

Ook kleinere roofdieren komen voor in het park, zoals mangoesten en genetkatten, maar omdat deze dieren vaak in de schemering en nacht actief zijn, heb je iets meer geluk nodig om ze te zien.

In de meren, moerassen en rivieren leven, uiteraard, nijlkrokodillen.

De vogels

In Lake Mburo NP zijn ongeveer 350 vogelsoorten waargenomen. Eén tot de verbeelding van veel vogelaars sprekende vogel is de schoenbekooievaar. De schoenbekooievaar komt onregelmatig in Lake Mburo NP voor.

Een andere vogel die bij vogelaars op de verlanglijst staat is de watertrapper, een ongeveer 66 cm grote vogel met een knalrode snavel en knalrode poten. De vogel lijkt wel wat op een kruising van fuut en aalscholver, maar ligt dieper in het water. Lake Mburo is één van de beste plekken om watertrappers te zien. Veel foto’s die je op het internet tegenkomt, zijn gemaakt op Lake Muro.

Tijdens een boottocht op Lake Mburo heb je grote kans om deze wonderlijke vogel waar te nemen, maar ook kans om een zeer verborgen reigerachtige te zien, de witrugkwak. Deze vogel manoeuvreert behendig door de laaghangende takken boven het meer. Misschien heb je iets meer geluk nodig, maar de kans dat je ze ziet, is zeker aanwezig.

Een meer algemene soort als de Afrikaanse zeearend is rijkelijk vertegenwoordigd in het waterrijke Lake Mburo NP. Langs en op het water vind je ook bonte ijsvogel en malachietijsvogel, hamerkop, Afrikaanse waterral, zwartkopreiger en andere reigersoorten. In de papyrusmoerassen kan je zeldzame soorten als de papyrusfiskaal en witvleugelstruikzanger tegenkomen, maar ook de papyruskanarie en geelbuikrietzanger. Andere soorten die je in de papyrusmoerassen kan vinden zijn rietwever, moerasvliegenvanger, monniksspoorkoekoek, blauwborstbijeneter en sierhoningzuiger.

In de droge gebieden valt ook genoeg te zien: vorkstaartscharrelaar, breedbekscharrelaar, maskertoerako, Ross toerako, Meyers papegaai, zwartbuiktrap, zuidelijke hoornraaf en diverse leeuwerik-, zwaluw- en weversporten.

Uiteraard zijn ook de roofvogels goed vertegenwoordigd. Naast gierensoorten als de Afrikaanse witruggier, Rüppells gier en oorgier, leven er in Lake Mburo NP ook Afrikaanse bruine kiekendief, bruine slangenarend, bateleur, augurbuizerd, Afrikaanse havikarend en grijze torenvalk.

In de schemering en nacht zijn vogels actief als Afrikaanse dwergooruil, Verreaux oehoe, roesthalsnachtzwaluw en wimpelnachtzwaluw.

Hou bij een bezoek aan Lake Mburo NP gewoon oren en ogen open, want door het gevarieerde  landschap met haar moerassen, waterlopen, savanne en acaciabosland valt er veel waar te nemen.

Waar wacht u nog op?

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Om spam te helpen voorkomen, lost u a.u.b. de som op: 28 - 10 = ?
Enter the equation result to proceed
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Ton Apeldoorn

+31 6 2443 6788
+31 72 534 7915

Menu